Romeo & Julia

Een liefdesverhaal uit Verona

Romeo & Julia is wellicht het meest beroemde liefdesverhaal dat we kennen, van de hand van William Shakespeare. Het vertelt het verhaal van Romeo Montague en Julia Capulet, 2 jonge mensen die hun hart aan elkaar verliezen, terwijl hun families lijnrecht tegenover elkaar staan.

Een van de bekendste scenes is de balkonscene, waarin Romeo in de tuin van familie Capulet, Julia ziet staan op haar balkon en meteen in katzwijm valt. Maar het is ook een verhaal van wanhoop en decep­tie. De liefde wordt niet goedgekeurd, Romeo en Julia mogen niet samenzijn. Julia moet zelfs trouwen met een andere man; Paris. Om hieraan te ontsnappen neemt ze een slaapmiddel in waardoor ze dood zal lijken op haar huwelijksdag, om na enkele dagen weer te ontwaken.

De brief met de uitleg van haar plan bereikt Romeo nooit. Hij hoort alleen dat zijn grote liefde Julia is overleden. Romeo neemt afscheid van Julia in Verona en neemt vergif in. Wanneer Juliet ontwaakt is Romeo dood. Julia steekt zichzelf neer met zijn dolk.

Een ware tragedie over liefde die niet tot bloei heeft mogen komen, maar die blijft inspireren om echte liefde na te streven.