Veelgestelde vragen

Eind 2020 is gestart met de sloop van het huidige pand. Aansluitend is de bouw gestart. 

De verwachting is dat de eerste appartementen zomer 2022 worden opgeleverd. 

Scholtens Groep is een familiebedrijf dat in 83 jaar bestaat.

‘Samen ontwikkelen wij om te bouwen aan de toekomst’ Ons team van medewerkers is betrokken, enthousiast en dynamisch. We streven er naar een appartement te realiseren waar u zich thuis voelt. Wij begrijpen dat het belangrijk is dat het appartement goed aanvoelt, het juiste gevoel heeft een grote invloed op ons welbevinden. De plek van het appartement, de grootte van ruimten, de plaats van de ramen, kleurgebruik, verlichting, meubels en planten bepalen in hoge mate het karakter van een ruimte en beïnvloeden de gevoelens van de mensen die er wonen. We hebben dit verder vertaald tot een evenwichtig en harmonieus project Romeo & Julia. We verwachten hierdoor uw woonplezier nog meer te vergroten.

De appartementen worden gerealiseerd met de regelingen, reglementen en standaardvoorwaarden, gehanteerd en voorgeschreven door de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK). Als u een appartement met SWK garantie koopt, betekent dit onder andere het volgende. Door de afgifte van het SWK waarborgcertificaat verplicht de aannemer zich tot garantie op de kwaliteit van de woning. De teksten van de koop- en aannemingsovereenkomst zijn in overeenstemming met het model van het SWK; u beschikt dus over een veilig contract. U blijft nooit met een onafgebouwd appartement zitten wanneer tijdens de bouw iets mis zou gaan. Tevens biedt het SWK een financieel waarborg voor de afwikkeling van de gebreken aan het appartement na oplevering.

Indien uw huidige woning nog niet is verkocht, dan kunnen wij de verwachte overwaarde financieren voor uw nieuwe woning, dit noemen wij een overbruggingshypotheek.

Als er in de omgeving een project wordt opgeleverd met aantrekkelijke gelijkvloerse appartementen, krijgt een financierder weer veelvuldig de vraag: kun je op latere leeftijd nog wel een hypotheek afsluiten? Sowieso is het een van de vragen die erg leven bij wat oudere doorstromers. Vaak vermoeden onze klanten dat het wel lastig zal zijn, of dat je dan nog maar kort kunt lenen.

Goed nieuws
Dat zijn fijne gesprekken: de feiten zijn vaak goed nieuws voor deze cliënten. Want ja, ook als u de vijftig of zestig gepasseerd bent, kunt u een volwaardige hypotheek afsluiten. En als u wilt, loopt die gewoon 20 of 30 jaar.

Top afdekken
Wettelijk is er geen belemmering. De bepaling dat je tot 101% van de waarde van de woning kunt lenen, geldt voor iedere huizenkoper.

In de praktijk stellen hypotheekverstrekkers wel enkele voorwaarden. Die willen graag dat de top van een hypotheek, vanaf zo'n 80% van de waarde van het huis, wordt afgedekt door een overlijdensrisicoverzekering. Tot rond de 75 jaar kunt u zo'n verzekering meestal gewoon sluiten, al stijgt de premie met het klimmen van de jaren.

Overwaarde of spaargeld
En er zijn andere mogelijkheden. Veel oudere huizenkopers zijn doorstromers, die een ander huis achterlaten. Nu de huizenmarkt weer gunstig is, kunnen zij vaak beschikken over een bedrag aan overwaarde.

Heeft u geen overwaarde, maar wel ander eigen geld? Dan kunt u dat ook gebruiken om een deel van de koopsom te voldoen. Voor de rest van de waarde van het huis waarin u verder van het leven wilt genieten, sluit u zonder problemen een hypotheek.

Alvast aflossen
Zelfs voor wie geen eigen geld heeft en geen eigen huis, of geen overwaarde daarop, is het mogelijk om een hypotheek te sluiten voor dat droomhuis voor de komende jaren. Heeft u nog een aantal jaren tot uw pensioen, dan rekent de hypotheekverstrekker al met uw inkomen ná dat pensioen. Maar u kunt in de jaren voordat u die leeftijd bereikt meer aflossen, zodat u bij het ingaan van uw pensioen de top van uw hypotheek al heeft afgedekt.

Veel mogelijk
Wat voor hypotheek het gunstigst is als u rond uw zestigste of daarna een nieuw huis koopt, hangt uiteraard van uw totale financiële situatie af. En er is veel te kiezen! Niet alleen tussen hypotheekverstrekkers, maar ook in hypotheekvormen: de meeste doorstromers op de huizenmarkt hebben een hypotheek die dateert van voor 2013. Zij kunnen niet alleen lineaire of annuïteitenhypotheken afsluiten, maar ook weer kiezen voor de aflossingsvrije hypotheekvorm die ze al hadden. Kom daarom gerust een keer bij ons op de vestiging langs, dan nemen we uw mogelijkheden graag met u door!

Indien uw huidige woning nog niet is verkocht, dan kunnen wij de verwachte overwaarde financieren voor uw nieuwe woning, dit noemen wij een overbruggingshypotheek.

Zodra u bij de notaris bent geweest dan gaat u voor de volledige hypotheek inclusief overbrugging de lasten hiervan betalen.

Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit u de kosten voor de nieuwbouw woning betaalt.

De rente op uw bouwdepot is bij de ingang van uw hypotheek gelijk aan de rente op uw hypotheek op dat moment. De rente op uw bouwdepot wijzigt niet. Ook niet als de rente op uw hypotheek wijzigt.

Een bouwdepot loopt maximaal twee jaar.

Spullen die u bij een verhuizing mee kunt nemen, mag u niet betalen uit een bouwdepot. Denk daarbij aan gordijnen en meubels.

Helaas is er nog geen verdere informatie over de huurappartementen beschikbaar. Zodra hier meer over bekend is, komt dit op de website te staan. 

Een veel voorkomende vraag. Bij een hypotheek met overbrugging wordt rekening gehouden dat de waarde van de huidige woning eventueel minder wordt. Verwachting is dat de huizenprijs volgend jaar iets gaan dalen maar daarna weer gaat oplopen. Voor de veiligheid kunt u bij de hypotheek rekening houden met een lagere overwaarde. Er is nog steeds veel woningtekort, de vraag naar woningen blijft. Neem contact op met een hypotheekadviseur voor meer informatie. Bianca Berghuis en Bertil Greveling van de Rabobank geven graag vrijblijvend een advies. Zij zijn te bereiken onder nummer 06-30681707 of per mail financieeladvies@alkmaar.rabobank.nl